4 trükk, hogy tényleg pihentető legyen a nyaralás

Végre június! Ezzel hivatalosan is beléptünk a nyárba (igaz, az időjárásnak erről nem szóltak, de talán hamarosan észbe kap…).

A nyárról pedig rögtön eszünkbe juthat a nyaralás!

Sokan már hónapokkal ezelőtt lefoglaltuk, azonban ott vannak a halogatók (szintén nagyon sokan) akik most kezdenek keresni – és persze a kalandorok, akik nem terveznek előre, csak útnak indulnak. Bármilyen utat is választasz, egy dolgot semmiképp ne vigyél magaddal: a munkádat.

Szabi alatt munka…? 🙁

A probléma sajnos ott van, hogy hiába veszünk ki szabadságot, akkor sem kapcsolunk teljesen ki. Zsebünkben a mobilunkkal szinte lehetetlen elvágni magunkat a munkánktól. Valld be magadnak, hány céges hívást intéztél már a nyaralás alatt? Hányszor lested meg a beérkező e-mailjeid, üzeneteid…?

Még ha nem is tűnik ártalmasnak egy kis tájékozódás (csak hogy biztosan minden rendben megy…), valójában igen is rosszat tesz nekünk. A The Muse cikkében olvashatjuk, hogy kutatásokkal bizonyították: ha a munkahelyünkön kívül is olvasgatjuk az e-mailjeinket, az stresszhez, szorongáshoz és érzelmi kimerüléshez vezethet.

A magasabb stressz-szint pedig megnövekedett kortizol szinthez vezet, ami rontja az immunrendszert és további egészségügyi problémákhoz vezet.

Arról nem is beszélve, hogy produktívak nem leszünk a hotel szobában gubbasztva, miközben a szeretteink a medence partján mérgelődnek, hogy nem velük töltjük az időt. Legtöbb esetben hiába olvasod az e-mailjeid, nem tudsz olyan hatékonyan reagálni rájuk, mint az íróasztalodtól. De legalább ezen is stresszelheted magad.

Rövid kis lista

Mi sem vagyunk feddhetetlenek – velünk is előfordul, hogy “csakazértis” megpróbáljuk bőröndünk mellett ücsörögve, telefonon megváltani a munkahelyünket. Épp ezért (kicsit magunknak is) írtunk egy listát, mit tegyünk utazás előtt.

  1. Varrd el az elvarratlan szálakat! Legalább egy héttel indulás előtt, már gyűjtsd össze azokat a projekteket és feladatokat, amik belenyúlhatnak az utazás idejébe. Akár e-mailbe, akár egy papírra írva (de inkább e-mailben..) juttasd el a kollégáidnak is, milyen teendőket hagysz ott. Sokkal nyugodtabban fogsz kilépni az irodából, és a kollégák sem fognak hívogatni, hogy “akkor most mi is van…?!”
  2. Out of the office e-mail beállítása. Az utazás előtt ne felejtsük egy beállítani egy “Nem vagyok elérhető” automatikus e-mailt. Írjuk bele, hogy mettől-meddig leszünk távol, és a helyettünk értesíthető kollégánk nevét és elérhetőségét. Nem sok – mégis sokat jelent, ha nem fognak az utazásunk alatt kétségbeesetten hívogatni.
  3. Kapcsoljuk le a telefonos értesítéseket. A telefonunk beállításai között biztosan találunk olyan lehetőséget, hogyan kapcsoljuk le a pittyegést és villogást.
  4. Csináljunk egy “Ne nyisd meg” mappát a telefonunkon, és pakoljunk bele minden olyan appot, ami munkához kapcsolódik. Aztán tényleg ne nyissuk meg.

Elsőre talán nehéz lesz, de ne érezd magad rosszul, amiért szó szerint és átvitt értelemben is kikapcsolsz a szabadságod alatt!

/a>

Leave a Comment

masszzsmunkahelyi-tervezés