7 technika: mit tegyél, ha rád tör a szorongás

A szorongás borzasztó dolog,és még rosszabb, hogy nem is beszélünk róla. Legalábbis nem úgy, mint egy valódi problémáról. Sokan csak legyintenek, hogy ez mindössze egy kifogás, hisztéria vagy „drámázás”, holott ez nem így van.

Mindenki átélte már a szorongást az élete egy pontján. Akár amiatt, mert mások előtt kellett beszélni, vagy teljesíteni egy határidőt, sőt akár csak annyi miatt, hogy valakivel először találkozhat. Alapvetően a szorongás abból a félelemből alakul ki, hogy nem tudjunk mit hoz a jövő. Ez teljesen természetes félelem, néha azonban soknak érezzük, teljesen ránk telepszik és elnyom minden más érzést és gondolatot.

Ez a fajta aggódás nem feltétlenül rossz dolog. Így vesz rá a testünk arra, hogy bizonyos dolgoknak kiemelt figyelmet szenteljünk.

Érezted már a szorítást a mellkasodban…?

Egészen a hatalmába tud keríteni ez a nyugtalanság. Elszorul a torkunk, görcsbe rándul a gyomrunk, izzadni kezd a tenyerünk, megfájdul a fejünk… még akkor is, ha természetes dolog ez a fajta idegesség, meg tudjuk tanulni, hogyan irányítsuk.

Összegyűjtöttünk 7 olyan technikát, ami segít lenyugtatni az elmét, hogy bármilyen kihívás is áll előttünk, le tudjuk győzni.

Fogadd el, hogy amit érzel, az szorongás

Az első lépés, hogy nem harcolsz saját magaddal és elfogadod, hogy mit is érzel. Tudd mekkora hatalmad van a saját gondolataid felett – még akkor is, ha ez gyakorlást igényel. Ehhez azonban először tudatosítanod kell magadban az érzéseid.

Írd le a környezetet részletesen

Először is vissza kell térned az „itt és most”-ba. Vedd számba a környezetet, jellemezd részletesen, mi vesz körbe ebben a pillanatban. Használd mind az öt érzékedet: milyen színeket látsz, milyen hangokat hallasz, milyen illatot érzel (és így tovább). Figyelj arra mi történik a közvetlen közeledben.

Figyelj a légzésedre

Beszív… kifúj… ha kell, mond is magadnak, miközben így teszel. Beszív… kifúj. Igyekezz természetesen venni a levegőt, a szavak a légzésedet kövessék, ne fordítva. Ha már meditáltál korábban, akkor tudod mit kell tenned.

Legyen egy mantrád

Sokat tud segíteni, ha van egy mondat, egy kifejezés, ami közel áll hozzád és amit ismételhetsz magadnak amíg el nem kezd megnyugodni a tested. „Pontosan ott vagy, ahol lenned kell.” Akár valahol hallottad, akár Te találtad ki, a lényeg, hogy ragaszkodj hozzá.

Menj ki a szabadba

A friss levegőn könnyebb kiszellőztetni a fejünket: érezd a napfényt a bőrödön, a puha füvet a lábad alatt. Akkor is jót tud tenni, ha a közeli épületek körül teszel egy rövid sétát.

Alakíts ki egy biztonságos helyet

Nem kell ahhoz elmenned sehova, hogy máshol legyél. Csukd be a szemed, és gondolj egy helyre, ahol biztonságban érzed magad, ahol szívesen lennél. Ide bármikor megszökhetsz, ha érzed, hogy a szorongás fojtogat.

Mozogj egy kicsit… vagy sokat

Ha még mindig nem hagy az elméd ellazulni, akkor fáraszd le a tested! Egy izzasztó edzés, jónéhány lefutott kilométer, nyújtás, vagy jóga segít, hogy az elmédet eltereld az aggodalmad tárgyáról.

Ez a hét technika segít a mindennapi aggodalmakkal megküzdeni. Próbáld ki, ha egy újabb fenyegető bizonytalansággal találkozol! Azonban, ha a helyzet nagyon súlyos lenne, ne halogasd tovább és keress fel egy specialistát, közösen könnyebben találtok megoldást a mentális problémákra.

Leave a Comment