A munkahelyi wellbeing négy dimenziója

A wellbeing holisztikus szemlélete

Napjainkban egyre több vállalat ismeri fel, hogy a sikeres wellbeing stratégiához nem elegend ő csak a fizikai jólétre koncentrálni. Figyelembe kell venniük a wellbeing összes dimenzióját, azaz holisztikus szemlélettel kell közelíteni a munkahelyi jóléthez. De melyek is ezek a dimenziók? Mire is kell figyelnünk a fizikai jóléten túl? 

A munkahelyi jólét dimenzióinak több fajta felosztását találhatjuk, ha elkezdünk kutakodni. Mi most a négy fő dimenziót mutatjuk be, konkrét példákon keresztül. 

FIZIKAI WELLBEING

Amikor munkahelyi wellbeingről beszélünk, általában a fizikai dimenzióra gondolunk elsőként. Ide soroljuk azokat a gyakorlatokat, amelyek pozitív hatással vannak testünkre, például az egészséges táplálkozást, a mozgást, egészségügyi szűréseket. Sok helyen a négy dimenziót felbontják hét vagy akár nyolcra is. Ez abból adódik, hogy külön dimenziónak tekintik a felsoroltakat. A vállalatok általában ezen dimenzió kiépítésével kezdik meg wellbeing stratégiájukat. Ide soroljuk ha fitness bérletet, saját fitness termet, jógaórát, egészséges snackeket, masszázst vagy egészségügyi szűréseket kínálnak munkavállalóiknak. Ha már ez jelen tud lenni vállalatunk életében sokat tettünk munkavállalóinkért, azonban nagyon fontos, hogy a fizikai jóléten túl odafigyeljünk a többi dimenzióra is.

ÉRZELMI WELLBEING

Érzelmileg egyensúlyban lenni azt jelenti, hogy karbantartjuk mentális egészségünket, reziliensek vagyunk a stresszhelyzetekre, jól tudjuk kezelni mind a negatív mind a pozitív érzelmi helyzeteket, kezelni tudjuk a válsághelyzeteket és fent tudjuk tartani a stabilitásunkat például betegségek során is.

Kevesebb hangsúlyt fektetünk erre a dimenzióra, azonban már több vállalat felismerte a fontosságát, ezért lehetőséget nyújtanak meditálásra, relaxálásra munkavállalóiknak. Ide sorolhatók a mentális egészséggel, mindfulnessel kapcsolatos előadások, konzultációk. Munkánk során egyre több cégnek szervezünk mentális egészséggel, stresszkezeléssel kapcsolatos előadásokat, workshopokat is. Egyszerű lépés lehet, ha például berendezünk egy szobát, ahova elvonulhatnak relaxálni a kollégák, vagy havonta pszichológusi konzultációt biztosítunk nekik. 

SZOCIÁLIS WELLBEING

Szociális jólét alatt azt értjük, hogy képesek vagyunk kapcsolatot kiépíteni környezetünkkel, elfogadjuk a sokszínűséget, támogatóak vagyunk, sikeresen tudunk konfliktusokat megoldani, és jól tudunk alkalmazkodni a változáshoz. Ez a kapcsolódás a családon, barátokon felül a munkahelyünkre és tágabb környezetünkre is kiterjed. A vállalatok sokszor figyelmen kívül hagyják ezt a dimenziót, azonban a magány és az elszigeteltség nem csak az egyén szociális jólétére van hatással, hanem munkájára is. A pozitív kapcsolatok, a bizalom, a hovatartozás és az együttműködés az elköteleződés kulcsai. Hogyan tudjuk, mint munkáltatók fejleszteni munkavállalóink szociális jólétét? Például csapatmunkával, kollaborációval, önkéntes napok szervezésével, érzékenyítéssel.

PÉNZÜGYI WELLBEING

A pénzügyi problémák az egyik legnagyobb stresszforrások életünkben. Pénzügyi szempontból akkor tudunk elérni egy biztonságos állapotot, jólétet, ha képesek vagyunk kezelni financiális kötelezettségvállalásainkat, teljesíteni tudjuk pénzügyi céljainkat, kezelni tudjuk a válságos helyzeteket. Mint munkáltató a pénzbeni juttatások mellett fontos, hogy segítsük és fejlesszük munkavállalóink ezen jólétét, például pénzügyi tudatossággal kapcsolatos workshopok, szemináriumok vagy egyéni konzultációs lehetőségek szervezésével. Ezzel hozzájárulunk, hogy mind a magánéletükben, mind a munkájuk során tudatosabban kezeljék pénzügyi feladataikat.

Ti mind a négy dimenzióra figyeltek wellbeing stratégiátok megalkotása során? Segítségre van szükségetek valamelyiknél? Kérjetek ingyenes konzultációt tőlünk, és nézzük meg hol tudnánk a segítségetekre lenni! 

Leave a Comment