Céges gondoskodás a gasztro örömök és az egészség jegyében

avagy a legjobb buli a konyhában zajlik…

Az együtt étkezés a leggyakoribb és legnépszerűbb közösségi élmény. Egy céges ebéd vagy vacsora gyakran többet ér bármilyen jól szervezett csapatépítő programnál. Az étkezés remek téma és alkalom egy munkáltató kezében, hogy a dolgozói élményt, elköteleződést és egyben az egészséges életmódot promótálja, vagyis két legyet üssön egy csapásra: wellbeing és csapatépítés kipipálva. De mik a lehetőségeink home office-ban?

Az otthoni munkavégzés egyik következménye, hogy hiányoznak a spontán találkozások, beszélgetések. Egy összefutás az irodai kávégép mellett jó néhány emailt és félreértést megspórolt. A közös ebédnél a “te mit eszel”, “mit főzöl”, “hogyan diétázol” kérdések mindennapi beszélgetésünk részei voltak. Az informális beszélgetésekre és az étkezéssel kapcsolatos élményekre vannak azonban virtuális megoldások is. Ha pedig az egyszeri csapatépítésen túl átfogóbb projektben gondolkozunk, íme néhány szempont, ami segít a tervezésben.

Az igényfelmérés minden átgondolt kezdeményezés alapja és kiindulópontja, legyen szó home office-ról, hibrid vagy irodai munkavégzésről. Kérdőíves felméréssel nem csak a munkatársak állapotát, szokásait de preferenciáit is megismerhetjük, sőt javaslatokat is kérhetünk a már meglévő vagy korábbi programokhoz képest.

Bevezető edukáció: Ha felmértük az igényeket, máris körvonalazódnak a lehetséges témák. Legyen az egy “fogyjunk együtt” kampány, egy mozduljunk meg közös challenge, vagy egy preventív program, érdemes szakértői előadással vagy interaktív, kedvcsináló beszélgetéssel megalapozni mind az előzetes tudást, mind az érdeklődést.

A vezetőség bevonása nem merülhet ki a projekt jóváhagyásában. A menedzsment aktív részvétele a teljes programban a hitelesség és a siker egyik záloga. A részvétel legyen látható és adjon lehetőséget az élmények és eredmények megosztására, így szorosabbra fűzve és közvetlenebbé téve a vezető-beosztott és munkatársi kapcsolatokat.

Változatos eszközök és csatornák bevetése színesíti a programot és fokozza a dolgozói élményt. Céges hírlevelek, applikációk, időszakos előadások, (online) felületek, ahol megoszthatók a részeredmények, aktualitások, tippek, akár fotók és egyéni beszámolók – csak néhány ötlet és eszköz a sokszor már rendelkezésre álló lehetőségek közül.

Kreativitással szinte azonnal bevethető és költséghatékony ötletekből is gazdálkodhatunk. Szervezzünk nemzeti konyhákra fókuszáló tematikus heteket. Zárjuk az olasz hetet egy közös pizzarendeléssel vagy nyissuk az ázsiait szusizással. Indíthatunk “az egészséges finom is lehet” recept és fotó megosztó kampányt, vagy “az élet ételallergiával” szemléletformáló programot.

Mérhető és visszacsatolható eredmények nélkül nincs sikeres projekt. A részvétel jutalmazásán és az eredmények megünneplésén túl a jövőbeli tervezéshez is kiindulópontot jelentenek a szerzett tapasztalatok és adatok. Ahogy a kezdeteknél az igényfelmérés során, úgy a lezárásnál, az értékelés során is vonjuk be a dolgozókat, gyűjtsünk be tőlük használható visszajelzéseket.

Teremtsünk alkalmat az ünneplésre! Bármilyen üzleti eredmény, mérföldkő, jubileum jó alkalom az étkezéssel kapcsolatos örömök megosztására, és egyben edukációs lehetőség az egészséges étrend támogatására. A legpraktikusabb olyan beszállítót keresni, akik egy bizonyos összegkereten belül lehetőséget adnak egyéni választásra, és egészséges illetve allergénmentes választékkal is rendelkeznek.

A gasztro törődés +1 formája: Az irodai visszatérés kiváló alkalom a törődés kifejezésére. Nem kell nagy dolgokra gondolni, bővítsük a konyhai kínálatot néhány kisebb költséggel járó, de odafigyelést jelentő extrával. A tea mellé kerüljön citrom és méz, a kávéhoz a tehéntej mellé növényi vagy laktózmentes alternatíva, vagy gondoljuk újra az automaták kínálatát az egészséges rágcsálnivalók jegyében. Legyünk kreatívak, adjunk az új kezdetnek pozitív lendületet, legyen a wellbeing a “new normal”.

Leave a Comment