Egészségfejlesztés alapjai – Az egészséges munkahely három alappillére

Az biztos, hogy néha könnyebb lenne (azonban szinte lehetetlen) az egészséget „felülről elrendelni”. Minden résztvevő közreműködése kell hozzá. 

„Az egészség-fejlesztés egy olyan folyamat, amelynek célja az, hogy minden emberben fokozott mértékben működjön az egészségtudat, és ezáltal képessé váljon egészségének megerősítésére” (Kapás, 2007). 

Már jó ideje törekszik arra minden munkahely, hogy az egészséget nem veszélyeztető körülményeket teremtsen meg. Azonban egy 21. századi munkahely ennél sokkal többet tud (és akar) adni a dolgozóinak! 

Az munkahely és az egészségfejlesztés

A munkahelyi egészségfejlesztés fogalma a Luxemburgi Deklaráció szerint: „A munkahelyi egészségfejlesztés a munkaadók, a munkavállalók és a társadalom valamennyi olyan közös tevékenységét jelenti, amely a munkahelyi egészség és jól-lét javítására irányul. A cél eléréséhez három eszközrendszer együttes alkalmazása szükséges: a munkaszervezet javítása, az aktív dolgozói részvétel biztosítása és támogatása, valamint az egyéni kompetencia erősítése.”

1. A munkaszervezet

Először is, nagyon fontos egy olyan környezet megteremtése, amiben az egészség kiemelt szerepet kap. Kikkel és hogyan dolgozunk együtt nap-mint nap, hogyan oszlanak el a feladatok és a felelősségek. Milyen eszközök támasztják alá, vagy éppen lehetetlenítik el a koordinációt és a szervezeten belüli kommunikációt. Mindez meghatározza a kialakult szervezeti kultúrát. 

2. Egyéni kompetencia erősítése

Nincs két egyforma dolgozó. Más életszakaszban lévő, más-más tudással, kompetenciával életstílussal rendelkező ember zsúfolódik össze egy helyen. Eltérhet az is, hogy kinek mit jelent az egészség. Vagy éppen, hogy mennyire fontos. 

A munkahely kiváló terep lehet az egészséges életmódra és a mozgásra nevelésre, a szemléletformálásra. Hetente 40 órát töltünk itt, ezért mindenkinek az érdeke, hogy hatékonyabbá, egészségesebbé és elégedettebbé váljon. 

3. Aktív dolgozói részvétel

Itt jutunk el egy sokszor igen kritikus ponthoz. Hogyan vesszük rá a dolgozókat arra, hogy éljenek az egészségükért kialakított programokon? Hiszen ezek az eszközök, szolgáltatók értük vannak, akkor miért nem élnek vele sokan? Tegyük fel magunknak a kérdést: valóban azt és valóban úgy kínálunk a dolgozóknak, amit és ahogyan az nekik segítségükre van? 

Itt is kiindulhatunk abból, hogy minden dolgozó más, ezért nem ugyanarra van szükségük. Ennek megfelelően az egészségfejlesztési programokban is eltérően fognak részt venni. 

Ezek alapján három dologra kell nagyon odafigyelnünk: a dolgozók egyéni motivációjára, az egyéni kompetenciákra és a támogató környezet kialakítására. 

Referencia: Kapás, Zs. (2007) Munkahelyi egészségfejlesztés mint megtérülő beruházás. Budapest: Országos Egészségfejlesztési Intézet

Hogyha szeretnéd szakértőink véleményét, segítségét kérni, írj nekünk egy ingyenes konzultációs lehetőségért. Szenvedélyünk a munka világának jobbá tétele: csak kérned kell és megosztjuk Veled is a tapasztalatinkat! 

Leave a Comment

rekreációs edzéskiégés