Hogyan ismerd fel a kiégést a csapatodban?

Egy munkahelyen mindenkinek megvan a maga dolga. A Te csapatodban is új feladatok, új kihívások jönnek szembe nap-mint nap, kergetjük a határidőket, próbáljuk összeegyeztetni a családot, a barátokat, a hobbit, a munkát… ebben a nagy rohanásban könnyű nem észre venni, ha valamelyik kolléga nem tudja taratani a tempót.

Amikor borulnak a dominók

Amikor eluralkodik a rossz hangulat az irodában, mindenkit magába szippant, még a leglelkesebb, legszorgalmasabb kolléga is elkezdi tologatni maga előtt a munkát. Néha elég, ha egy ember éli meg a kiégést, és átragaszthatja a többiekre is. Ezért nagyon fontos, hogy időben felismerjük a korai figyelmeztető jeleket.

De mik is ezek a figyelmeztető jelek?

1. Eltávolodás a munkától

Amikor egy kollégán túl nagy a nyomás, általában az első figyelmeztető jel az eltávolodás. Egyre kevesebb érdeklődést mutat a saját területe iránt, nem izgatja a munkája, már csak az órát nézi, hogy az elüsse a fél hatot.

2. Eltávolodás a csapattól

Nem csak munkától távolodik el, hanem a kollégáktól is. Csak annyi időt és annyi interakciót szán a többiekre, amennyit feltétlen muszáj. Nem megy el a közös programokra, nem vesz részt a közösségi eseményeken, még egy közös kávézást sem vállal.

3. Rendszeres hiányzás

Most megfázás, következő héten gyomorrontás, aztán a gyerek miatt… mindig van egy indok, ami miatt nincs bent az irodában. Súlyos esetben már indok sincs, egyszerűen csak nincs ott. Emiatt aztán a munka sincs kész, a többi kollégára még több feladat hárul. Ettől rajtuk is nagyobb lesz a nyomás, stresszesebbek, elégedetlenebbek lesznek, és ők is elindulnak a burnout lejtőjén… igazi ördögi kör.

4. Figyelem hiánya

Még ha be is jön, és csinálja a munkáját… de nem figyel oda rá. Minden alkalmat megragad a halogatásra, folyton mást csinál. Telefont nyomkod, online vásárol, görgeti a Facebookot, Youtube-ot, hamarabb megy ebédelni, hamarabb indul haza, és így tovább.

Ezekre a jelekre érdemes azonnal felfigyelni – bármilyen nehéznek is tűnik. Nehéz észlelni a bajt, hiszen mindannyiunknak van jobb és rosszabb napja. Van, hogy pont minket nyom össze a munka súlya, és a mindennapi rohanásban kevesebb idő jut az egymásra figyelésre.

Mégis fontos, hogy ismerjük azokat az embereket, akikkel minden nap hétköznap 8 órát együtt töltünk, hiszen az közös érdekünk, hogy ne induljon el a dominó.

Gondolkodtál már azon, hogy bevonj egy pszichológust, aki segítséget tud nyújtani a kollégáidnak? Keresd a HR-t, mert a legtöbb munkahelyen van már erre megoldás!

Leave a Comment

egészségfejlesztésmunkahelyi konfliktus