Hogyan alszunk rosszul? Legáltalánosabb alvászavarok

Mindennapi stressz, a zsíros vacsora, kényelmetlen ágy, vagy éppen a hold állása: sok dolog okozhatja az álmatlan forgolódást. Több fajtáját különböztetjük meg az alvászavaroknak: Te tudod melyik mit takar?

Insomnia

Amikor letaglózó fáradságot érzünk, mégsem tudunk elaludni. A legtöbb esetben mentális betegség okozza, mint a stressz, szorongás, depresszió vagy valamilyen addikció (alkohol, drog, és igen, akár számítógépes játékok is).

Hypersomnia

Ez talán elsőre viccesen hangzik, de ha minket érint már kevésbé vicces, ha bárhol, bármikor könnyedén álomba szenderülünk. Ilyenkor sok esetben fizikai betegség áll a háttérben, például a pajzsmirigy alul működése.

Parasomnia

Az alvajárásról már sokat hallottunk: ebben az esetben a pihentető alvás helyett álmunkban felkerekedünk – aztán ébren nem emlékszünk semmire. Ide tartoznak még azok a jelenségek, amikor többször felriadunk éjszaka, vagy amikor kellemetlennek érezzük, ha a lábunk nyugalmi pozícióban van (vagyis a nyugtalan láb szindróma). Ez is nagyban megzavarja az alvási periódust.

Az alvási zavarokon sokat segítenek a természetes nyugtatók (például egy citromfű tea elalvás előtt), de komolyabb problémák esetén nyugtatók, altatókat is felírnak az orvosok. Ez azonban csak a panaszokat kezeli. A valódi megoldás, ha a probléma gyökerét, például az erős stresszt, kezeljük, nem pedig az álmatlanságot.

További lehetséges megoldások

Az alkoholfogyasztás mennyiségének csökkentése mindig jó ötlet. Bár könnyebb elaludni egy pohár (vagy egy-két feles) után, az alkohol megzavarja a természetes REM ciklusunkat. Reggel fáradtan ébredünk, mintha alig aludtunk volna.

Alakíts ki egy esti rutint! Minden esete ugyanakkor kerülj ágyba, lehetőleg éjfél előtt. Ugyanígy az ébredésnél: próbálj minden nap ugyanakkor kelni. Állíts ébresztőt, vagy kérj meg valakit, hogy rúgjon bele az ágyadba, a lényeg a következetes rendszeresség.

Hangolódj rá az alvásra. Először is ne egyél és ne sportolj elalvás előtt három órával, és tedd le az elektronikus kütyüket, legalább egy órával előbb. Inkább olvass egy könyvet, hallgass egy kis zenét (mondjuk ne az AC/DC válogatásod vedd elő…), vagy próbáld ki a meditációt.

Tervezd át az ágyad: lehet az alváshiány oka, hogy nem megfelelő a matracod vagy a párnád. A párnák arra szolgálnak, hogy a fejet és a nyakat semleges helyzetben tartsák, hogy minimálisra csökkentsék a nyakon a biomechanikai feszültségeket miközben alszol. Ezt a funkciójukat az idővel elveszthetik, így érdemes átgondolnod, hogy a kedvenc régi párnád egy újabbra cseréld.

Még további tippeket-praktikákat is találhatunk a neten, de ha semmi nem segít, akkor érdemes felkeresni egy hivatásos szakembert, vagy egy alvás-központot, hogy a gondok végére járjon az ember.

Szakértőink érdekes előadásokkal vagy akár egyéni tanácsadással segíthetik a dolgozóidat a jobb alvási szokások kialakításában.  

Leave a Comment

meditáció a megnyugvásértbullying