A légzés alapjai – Légzőgyakorlat kezdőknek

Lélegezni talán az egyik legalapvetőbb biológiai funkciója az emberiségnek. Természetes és egyszerű dolog, hiszen bárki képes rá. Észre sem vesszük, ahogy átlagosan egy perc alatt 12-16szor is levegőt veszünk.

A lélegzetvételünk azonban nem csak egy szükséges funkció, hanem egy különleges eszköz, amivel javíthatunk a közérzetünkön, megnyugtathatjuk és lecsendesíthetjük az elménket.

30 nap étel nélkül, vagy 60 másodperc levegő nélkül

Egy ember átlagosan 30-40 napot is kibírhat étel nélkül. Ehhez képest levegővétel nélkül aligha bírunk néhány percet. Mégis, amikor wellbeingről beszélünk, előbb jut eszünkbe a táplálkozás.

Miért ne lehetne az, ahogyan lélegzünk, legalább olyan fontos, mint hogy milyen tápanyagokat viszünk be a szervezetünkbe? Az, hogy mennyi oxigént és milyen intenzitással viszünk be, nagyon sokat adhat (vagy vehet el) az egészségünkből.

Légzőgyakorlat az orrunkon át

Mondjuk, kezdésnek ne a metrón, vagy tömegben próbáld ki, nehogy rossz élménnyel indíts… mert először is azt kell megtanulnunk, hogy ne a szájunkon át vegyük a levegőt. Szájon át a levegő nagyrésze a mellkasunkban marad, ami miatt kevésbé hatékonyan tölt fel a szervezetünk oxigénnel. Ugyanígy, kicsi hatékonysággal szabadul meg a széndioxidtól. Az orron át lélegzés fontos minden légzőgyakorlatban.

Próbáljuk meg elhúzni a belélegzést

Nem kell addig nyújtani a levegővételt, amíg bírjuk: egyszerűen csak toljuk ki a levegővétel idejét. Eddig két másodperc volt egy levegővétel, úgyhogy most megpróbálom három másodpercig beszívni a levegőt.

Ne az legyen a cél, hogy azonnal profik legyünk. Egy légzőgyakorlat elsajátítása idő, és – ahogy a nevéből is sejthető – sok gyakorlás. Kezd el minél előbb: inkább indulj el kis lépésekkel, mint hogy ne indulj el sehogyan.

Tehát, nagy levegő…

Inkább mondjuk úgy, hogy hosszú levegő. Lassan, de magabiztosan, az orrodon át vedd a levegőt, és számolj közben háromig. Majd ugyanennyi ideig fújd ki. Aztán megint, belégzés egy… kettő… három… kilégzés egy… kettő… három…

Ugye nem is olyan nehéz?

Munkatársaiddal együtt szívesen elsajátítanátok néhány légzőgyakorlatot? Tudunk ajánlani több kiváló szakembert.

Leave a Comment