Máshogy eszünk otthon, mint az irodában? Étkezési tippek irodai és home office munkavégzésre

Schmidt Judit dietetikusként közel 16 éves gyakorlattal rendelkezik a prevenció, az egészségügyi informatika (e-health) és a táplálkozástudomány területén. Kiemelt témái közé tartozik a betegségek megelőzése, a kiegyensúlyozott és életszerű, fenntartható étrend összeállítása. Segítségével összefoglaltuk pár pontban, mire érdemes figyelni az irodában és home office-ban, ha szeretnénk megválni a karantén kilóktól, vagy egyszerűen csak tudatosabban étkezni munkaidőben.

A lényeg: tervezz előre! Legyen szó otthoni vagy irodai munkavégzésről, ne érjen váratlanul az éhség! Ez ugyanis a leggyakoribb oka a gyorsan elérhető, de zsírban, cukorban gazdag nassolnivalók rendszertelen csipegetésének. Tervezd meg, mikor és mit fogyasztasz, készülj elérhető, egészséges alternatívákkal! A tervezéshez vedd figyelembe az alábbi szempontokat:

1. Meglévő szokásaid: Ezeket persze érdemes lehet felülvizsgálni, ugyanakkor ne akarj homlokegyenest új szabályokat magadra kényszeríteni egyik napról a másikra, mert eleve kudarcra ítéled az elhatározásodat. A hirtelen jött lelkesedés pedig hamar elillan.

2. Időbeosztás: Igazíts a napi teendők, a munka és a mozgás, sportolás ritmusához igazodva minimum három-öt étkezést! A reggelire és ebédre szánj több időt.! A köztes időkre ütemezhetsz kávészünetet, tízórait vagy uzsonnát. Utóbbi különösen fontos, hacsak este, munka után nem szeretnéd farkaséhesen kiüríteni a hűtőd.

3. Infrastruktúra: Mi érhető el az iroda vagy otthonod közelében? Közért, kantin, büfé? Esetleg házhozszállítást kérsz? A gondolkodást és a választást ne hagyd az utolsó pillanatra! Korgó gyomorral dönteni és aztán kiszállításra várni a fent említett nassoláshoz vezet. 

4. Főzés saját részre: a legegészségesebb (ellenőrizhetők az összetevők, vagy szükség esetén az allergének) és költséghatékonyabb alternatíva lehet, viszont tervezni kell a bevásárlással és a sütési-, főzési idővel. Érdemes egy hétre előre tervezni ilyenkor.

5. Folyadékfogyasztás: A vízzel megbarátkozni igencsak hasznos, de gondolkodhatsz gy gyümölcs- és gyógyteákban, alkalmanként facsart, vízzel higított gyümölcs-, zöldséglevekben is. A lényeg: ne felejts el inni és főleg ne próbáld a folyadékfogyasztást cukros üdítőkkel vagy kávéval. A délutáni fejfájás mögött gyakran a folyadékhiány áll.  A szomjúságot könnyű összekeverni az éhséggel is, ezért mielőtt valami nassolnivalót keresnél, igyál egy pohár vizet!

+1 Home office szempont: Mozogj! Egy irodában többször felkelünk, kimegyünk az automatához, a konyhába, a mosdóba, egyik teremből a másikba. A távolságok jellemzően nagyobbak, mint otthon. Bejáráskor és hazafelé is gyalogolunk, még ha csak a parkolóig vagy a megállóig is. Az otthoni munkavégzés jóval mozgásszegényebb. Iktass be rövidebb sétákat, menj le délelőtt gyümölcsért a boltba, vagy délután a kávét kösd össze “ergonómiai” szünetekkel, nyújtózz, járkálj kicsit a lakásban! És persze, mindemellett válassz rendszeres sporttevékenységet, ami mellett szívesen kitartasz! 

Amennyiben tovább tájékozódnál megelőzés, fenntartható és egészséges étrend témában, nézd meg kapcsolódó programjainkat:

Leave a Comment