Munkahelyi egészségvédelem legnagyobb trendjei

A munkahelyi wellness, mint egészségvédelmi forma, egyre több cégnél jelenik meg, és egyre gyorsabban fejlődik, hogy a cégek lépést tudjanak tartani a munkaerőpiac igényeivel. Időről időre érdemes átgondolni az év munkahelyi wellbeing trendjeinek változásait. Ebben a cikkben felsoroljuk a cégek legnagyobb áttöréseit, személyre szabott programoktól kezdve a technológia fejlődéséig.

Holisztikus problémára holisztikus megoldás

 A legfontosabb változás az, hogy ma már holisztikusabban közelítjük meg a munkahelyi egészségvédelmet. A múltban inkább takarékos megközelítést alkalmaztak a munkahelyi wellness terén. Nem csakhogy költségtakarékosan álltak a dologhoz, de nagyjából csak két területre koncentráltak: dohányzásról való leszokás, testsúlycsökkentés. Ma az egészségügyi szakemberek és az iparági szakemberek egyaránt elismerik, hogy a munkahelyi wellnessnek is túl kell mutatnia a fizikai egészségen. A vállalati wellness-kezdeményezések újraszervezésére nagyon sok olyan programokat terveztek, amely a fizikai, szellemi, érzelmi és pénzügyi egészséget szolgálja.

Személyre szabott megoldások

A másik dolog ami kialakult amellett, hogy sokkal tudományosabban és széleskörűen tekintünk az egészségvédelemre, az a személyre szabott programok tervezése. Ez azt jelenti, hogy a vállalatok ma már számos programot és osztályt kínálnak, amelyek megfelelnek a különböző egészségügyi és wellness igényeknek. A meditációtól és a jógától a táplálkozási szemináriumokig, a fitneszórákon át, minden alkalmazott számára van egy wellness megoldás.

Fizikai, mentális és szociális egészség

Nagyon fontos hogy a munkavállalók szomatikus állapotára is elkezdtek odafigyelni a cégek. Nem titok, hogy a munkahelyi stressz komoly problémákat okozhat minden szinten, a csökkent teljesítményi szintektől a betegszabadságok fokozott használatáig. Mivel a stressz negatívan befolyásolhatja mind a munkavállalót, mind a munkáltatót, nem csoda, hogy a vállalatok bővítik wellness kínálatukat olyan mentális egészségügyi programokkal, amelyek segítenek a stressz csökkentésében, és közben javítják a hangulatot és az erkölcsöt.

Technológia és a jövő

Mint az élet minden területe, úgy a munkahelyi egészségvédelem fejlődését is elősegíti a technológiai fejlődés. A technológia fejlődésének köszönhetően mind a munkavállalók, mind a munkáltatók könnyebben követhetik a wellness programok fejlődését és sikerét. A wellness portáloktól kezdve a könnyen használható alkalmazásokig, a megfelelő technológiával rendelkező felhasználóbarát kényelmet biztosítanak a dolgozóknak, ami azt jelenti, hogy több alkalmazott használja ki a programjait.

Leave a Comment

Irodai masszázs