Oltsunk? Mivel oltsunk? Mire számítsunk?

A COVID 19 járvány egy éve tart minket bizonytalanságban és teszi állandóvá a stresszt mindennapjainkban. A munkáltatók és HR vezetők a munkavállalók biztonságáért, egészségéért és mentális jóllétéért is felelősek. A járvány harmadik hulláma, az új vírusvariánsok megjelenése és a védőoltások körüli kételyek még inkább feladják a leckét. A ránk ömlő laikus véleménynyilvánítások és átpolitizált híradások csak rontanak a helyzeten. 

Szakértőnk, Dr. Vitális Eszter a debreceni klinika infektológus szakorvosa, másodállásban a Covid kórházzá alakított Kenézy kórház sürgősségi osztályos orvosa naponta többszáz covidos beteggel találkozik a sürgősségi osztályon, az infektológia ambulancián, és a kórházban fekvő betegek között. Szaktudása és az elmúlt év frontvonalban szerzett tapasztalatai alapján segít mérlegelni a fertőzéssel és az oltással kapcsolatos dilemmákat, eligazodni az ellentmondásos információk közt, és megadni a jelenleg rendelkezésre álló, szigorúan orvosi szempontú válaszokat felmerülő kérdéseinkre .

Melyik, kinek, mikor és miért? Szakértőnk részletes és érthető tájékoztatást ad a különböző védőoltások fejlesztésének hátteréről, úgy mint a génbázisú, a vektroalapú és a legyengített vírusokat tartalmazó technológiákról, vélt vagy valós kockázataikról, lehetséges mellékhatásokról. Elmagyarázza, hogy a látszat ellenére, a fejlesztés nem a nulláról indult, mindegyik eljárásnak múltja van a gyógyászatban. Ahogy a védőoltásoknál használt technológiák, úgy a koronavírusok megjelenése sem teljesen új számunkra, korábban is volt már példa SARS járványra, noha nem érte el Európát. 

Sokunkat foglalkoztat az oltások utáni védettség várható időtartama, mint ahogy az is, hogy a fertőzésen átesettek immunitása meddig tart, lehet-e újrafertőződni, és van-e különbség az oltással szerzett és a fertőzésen természetes úton átesett immunitás között. Bár sokmindenre az egyértelműbb és biztosabb választ az idő adja majd meg, szakértőnk a hazai és nemzetközi tapasztalatok alapján be tud számolni tendenciákról a fertőzés lefolyása, a súlyosság és szövődmények kialakulásának esélye, az érintettség és az újrafertőződés esélyei kapcsán. 

Végül a mutánsok vagy vírusvarinsok megjelenésével szintén nőtt az ijedtség és a bizonytalanság. Miben más az új vírus az eddigihez képest? Várhatók-e még újabb, netán agresszívebb mutánsok? Védelmet jelenthetnek-e a vakcinák a mutálódott vírusokkal szemben? Bár mindent látó kristálygömbje még a legkiválóbb szakembereknek sincsen, a már ismert vírusos járványokkal kapcsolatos évtizedes tapasztalatok adhatnak némi kiindulópontot és muníciót a jövőbeni kiigazodáshoz és a lehetséges forgatókönyvek felméréséhez.

Leave a Comment