Sportos életmód – miért kezdd el még ma?

A teljes és egészséges élethez jól megszervezett életmódra van szükségünk. A helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás fontossága mára már szinte minden társadalmi réteghez eljutott. Tehát azt tudjuk mit kell tennünk a sportos élethez, de hogyan szerezzünk ehhez motivációt és miért is éri meg a fáradozás?

A következő sorokban pár alap fiziológiai és pszichés hatásról szeretnénk írni, ami végbe megy az emberi testben a mozgás hatására.

A testem és én

A testünk már napi fél óra edzést is meghálál és többet tud segíteni, mint egy tucat doktor vagy gyógyszer. A lényeg a rendszerességen alapul és hogy ne felejtsünk el soha kikapcsolódni mozgás közben. 

Érrendszerünk

Nemtől függetlenül a 30 perc intenzív mozgástól a súlyunk elkezd csökkenni, a vércukorszintünket is szabályozhatja ezek összességéből arra következtethetünk, hogy a cukorbetegeknek is kifejezetten ajánlott a testmozgás, de annak megelőzésére vagy enyhítésére is szolgálhat, ha valaki genetikailag hajlamosabb rá. Például cukorbetegeknél gyakoribb a keringési probléma is és a sportos programok erre is megoldást nyújtanak. Vérnyomás csökkenést, szív- és érrendszeri betegségek megelőzését segítik függetlenül a kortól, nemtől, testsúlytól és származástól.

Agyunk

Mivel a vérkeringésünkre ilyen nagy befolyással van, nem utolsó sorban az agyat is érdemes figyelembe venni, ugyanis segít megelőzni az agyban bekövetkező „érkatasztrófákat”. A sportoló egyéneknél kisebb esély van az agyvérzésre, ha pedig még is megtörténik a baj magasabb a túlélési esélyük. 

Tüdőnk

Ne feledkezzünk meg a tüdőnkre gyakorolt hatásairól sem. A kapillárisok, azaz a hajszálerek jobb oxigénfelvevő képességre tesznek szert, a hörgőcskék is kevésbé tapadnak le és ami még nagyon fontos, hogy asztmásoknak is ajánlott állóképességet fejleszteni. A leginkább a sportorvosok az úszást szokták ajánlani, de akár egy intenzívebb séta is elég, ha hosszan és kitartóan végezzük. Fontos itt azonban megemlíteni azt is, hogy az asztmában szenvedő betegek kizárólag a megelőző gyógyszereik megfelelő használatával kezdjenek a mozgáshoz. 

Az úszás azonban túlsúly esetén is kiváló megoldás lehet, így nem terhelve az ízületeiket. A reumásoknál és ízületi problémákkal szenvedőknél főként megkönnyíti a hétköznapokat a rendszeres testmozgás, mivel az izmok fejlődnek a vérellátottság jobb lesz. 

Önbizalmunk

És ha már az izmoknál tartunk nem számít hátránynak az sem, hogy esztétikailag is jobban nézhetünk ki, ha az izmaink domborulnak és a zsírpárnák ritkulnak. Egy fitt és egészséges ember sokszor szimpatikusabbnak tűnik, mint kevésbé sportosabb társai. Mozgást végző embereknek nem csak a külsőjük, de a kisugárzásuk is másabb, ugyan is rengeteg pozitív hatása van mentálisan is a rendszeres testmozgásnak. Kiváló stresszoldásra ezért ajánlott depresszióval és hangulatingadozással küszködő embereknek is. Sokan szenvednek depresszióval és kedvtelenséggel kialvatlanság, rendszertelen vagy rosszul alvás miatt. Erre is megoldást nyújthat a sport közben felszabaduló „boldogság” hormon, az endorfin. Minden mentális problémára segítséget nyújt. Emellett a szépségünket is táplálja, megállítja az öregedést és szexuális életünkben is felfrissülést hozhat. 

Összességében a sport az egyik legjobb dolog a táplálkozás mellett, amit az egészségünkért tehetünk. Ezen felül tökéletes program lehet családok, párok, barátok számára. Valamint, ha együtt csináljuk kikapcsolódásként, önmegvalósításként is szerepelhet a hétköznapjainkban. Társadalmilag pedig bebizonyított tény, hogy a fittebb közösség jobb munkaerőnek bizonyul és tovább képesek talpon maradni életkor szempontjából, kevesebb betegszabadságot vesznek igénybe. 

A sport tehát mindenkinek jó, de figyeljünk oda, hogy az egészségi állapotunknak és testünknek megfelelő sportot válasszunk, na meg persze olyat, amihez kedvünk van.

Leave a Comment