Szépség, hiúság és az egészség

Az egészségre való törekvés valamilyen formában mindig megjelent az emberiség történelmében (igaz, bizonyos területeken és korokban „kicsit” más volt az elképzelés magáról az egészségről…). Az azonban jellemző volt minden társadalomra, hogy a szépségnek és egészségnek is meg volt a szerepe és fontossága, az emberek törekedtek a legjobbat kihozni a saját lehetőségeiből.

A tudományok fejlődésével, a higiénia és fejlett infrastruktúra elterjedésével az egészséghez való hozzáállásunk is átalakult. Rontás elleni talizmán helyett inkább vitaminokkal védekezünk a betegségek ellen, és a modern korok lehetővé teszik a városi közösségeknek is a változatos étkezést.

Azonban, ha mélyen a szívünkbe nézünk, az egészséges életmódunk mögött álltalában sokkal prózaibb motivációk húzódnak meg. Hányan vagyunk, akik inkább azért diétáznak, hogy jó alakjuk legyen? Hogy jobb formában legyenek? …ezzel pedig nincsen semmi baj!

Egészséges, de nem szép?

Az egészség a korábbi korokban mindig a betegség hiányát jelentette, a hosszú életet, a fizikai jóllétet. Még a mai napig van egy negatív üzenete annak, hogy valaki szép akar lenni – hiszen a hiúság bűn.

Tényleg csak egyféle hiúság létezik a világon? A másokat lenéző, másoknak ártó, önbecsapó hiúság? Sokan vagyunk, és sokfélék, ezért nem is lehet ilyen egyszerűen kategóriába illeszteni az érzéseinket, tulajdonságainkat – a hiúság sem egyoldalú.

A jó hiúság

Van egy szelídebb, és igen is pozitív formája. Az a belső motiváció, ami arra hajt minket, hogy dolgozzunk magunkon – a megjelenésünkön, az egészségünkön. Dolgozzunk azon, hogy jobbak legyünk, hogy szebbek, erősebbek és ügyesebbek legyünk, és hogy minden munkánk eredményét élvezni is tudjuk. Hogy ha belenézünk a tükörbe, kihúzzuk magunkat.

Ez pedig ugyanúgy része az egészségünknek, mint a karcsú, izmos testalkat, a tiszta, üde bőr vagy éppen a karikák hiánya a szemek alatt. A mentális egészségünk része, a boldogságunk része.

Persze a hiúságnak is vannak szélsőségei. Amíg nem ártunk vele másoknak, amíg nem takarja el az ítélőképességünket, addig tud csak jóra sarkallni.

Nézzünk tükörbe!

Nézzünk szembe saját magunkkal. Legyünk büszkék arra, hogy kik vagyunk, hogy miért dolgozunk, akkor is ha a társadalmi nyomás mást követel meg tőlünk. Az egészség nagyon jó dolog, és természetesen szeretnék erősebbek, energikusabbak, koncentráltabbak lenni. Ezek mind lehetnek a motivációja az egészséges életmódnak. De szeretnénk jól kinézni – igen: szépnek, csinosnak, fittnek lenni – ezért is fogok este elmenni futni, ezért megyek inkább biciklivel dolgozni, ezért fogom a salátát választani a sültkrumpli helyett.

Mert, ha bele nézek a tükörbe, ki fogom húzni magam, és arra gondolok: igen, ez én vagyok. Ezért dolgozom.

Leave a Comment

munkahelyi-tervezésrekreációs edzés