Csobbanj egyet! – Úszás, mint kiváló rekreációs tevékenység

Amikor 30 fölé csúszik a hőmérő, sokunk vágyakozva gondol egy kellemes csobbanásra. Sok gyerek, felnőtt, idős ember jár le rekreációs célzattal úszni, és nem csak a nyári szezonban.

De milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre, ha ezt a sportot szeretnénk gyakorolni?

Gyerekként már megtanultunk úszni… vagy sem

Manapság minden gyereknek kötelező meg tanulnia úszni, az óvodák és iskolák heti 1-2 alkalommal viszik a gyerekeket az uszodába. Remek dolog, nagyon fontos, hogy minden fiatal meg tanuljon úszni, de vajon mindenhol megvannak ehhez a feltételek?

Sok iskolában különböző tudású gyerekeket raknak egybe, ami megnehezíti mindenki dolgát. Mivel egy oktató van velük, szinte biztos, hogy egyes gyerekek le vannak maradva, míg mások „unatkoznak”.

Sajnos emiatt felnőtt korunkra sem biztos, hogy megtanultunk megfelelően a három alap úszásnemet (vagyis a mellúszást, gyorsúszást és hátúszást).

Sosem késő elkezdeni

Bármilyen alapokkal rendelkezünk, sosem késő elkezdeni az úszást – mindenki meg tud tanulni úszni. A technikák elsajátításához kellő idő, vagy a mozdulatok pontossága eltérő lehet, azonban a mellúszást és hátúszást viszonylag könnyen és gyorsan megtanulhatók.

Az idősebb szervezetnek (is) nagyon jót tesz az úszás, mint mozgásforma. Az ízületeknek, a gerincnek, a csontoknak jót tesznek általában az úszó mozdulatok. Sérülés, vagy műtét után választhatunk a felépülést leginkább segítő gyakorlatokat.

Lehetőségek felnőttként

Miután már a gyerekek megtanultak úszni, elég kevés helyen van lehetőség van edző felügyelete alatti rekreációs úszásra, általában csak versenyúszásra van lehetőség. Felnőttek és idősek esetében is edző felügyelete alatti a rekreációs lehetőségek úszásoktatást tekintve elég rosszak. Kevés uszodában van felnőtt úszásoktatás. Illetve, ha van, akkor csak 2 szinten oktatnak, vagy csak kezdő és haladó csoportok vannak általában, középhaladó szint általában nem szokott lenni. 

Az etalon a Császár Komjádi Béla uszoda. Véleményem szerint egyedi, hogy a felnőttek, ahol a kezdők kismedencében kezdhetik meg az úszástanulást így nagyon gyorsan tudnak tanulni és átkerülni egy magasabb szintű csoportba. Itt működik úszóiskola különböző szinteken felnőtteknek és gyerekeknek is. Miután gyerekek, felnőttek megtanultak úszni, itt lehetőség van edző felügyelete alatti rekreációs úszásra is. 

Leave a Comment